Betongtakpannor

Ditt hem är självklart viktigt för dig och vi måste även underhålla det med jämna mellanrum. Gör vi inte det så kommer värdet att sjunka och det blir nästa ohållbart när man skall renovera många saker på samma gång. Därför är det viktigt att ta det som är mest nödvändigt först, som att byta takpannor.
När hus byggdes på 40-50 och 60 talet så använde man sig av tegelpannor mestadels i den röda tegelfärgen som vi alla känner till. Idag så finns även betongpannor och på mer nyare typer av hus så kan du se dessa svarta betongpannor på taken. De ger också en nyare och fräschare look än tegel, och det bästa av allt är att de är även mycket billigare än tegel. Betongtakpannor kostar i regel bara häften av vad en tegelpanna kostar, och de finns också i många härliga färger som gul, röd, grå och blå som exempel, och färgerna är neutrala men så vackra. Den billigaste typen av betongtakpannor är de som är obehandlade och de mest sålda. Den enda nackdelen är att det är lätt för fukt, skräp, löv och kvistar att fastna och därmed också bilda mossa. Om man köper betongtakpannor som är obehandlade så rengör dem vartannat år och du kommer att hålla mossan borta på ditt tak.

De dyrare varianterna av betongtakpannor är de som är ytbehandlade, och ytan på dessa är skinande som en lackad yta vilket gör att skräp och exempelvis mossa inte får samma grepp på pannorna. Dessa pannor finns också i olika typer av ytbehandlingar som glaserade vilket är de dyraste men är nästintill underhållsfria upp till 15 år. Problemet är att de kostar betydligt mer än en obehandlad betongpanna, men har man pengarna så är det värt det helt klart. Betongtakpannor är tyngre än en tegelpanna och det skall man tänka på om man skall exempelvis byta till betong på sitt hus och har haft tegel tidigare. Är du osäker så fråga ett proffs.

Än vilken färg du väljer på dina betongtakpannor så kommer du ha ett tak som kommer att hålla under många år, och betong är mer hållbart än tegel när det gäller tyngd och slag. Du kommer att hitta många olika färger och varför inte ge ditt hus ett riktigt lyft? Ta hjälp av en vän istället för att anlita en firma som gör jobbet med att lägga dina betongtakpannor, och det är inte så svårt. Du kan hitta guider på nätet, och även hos många byggvaruhus. Genom att spara in pengar på att göra det själv kanske du kan köpa ytbehandlade betongtakpannor och därmed få högre kvalité på ditt tak som kommer att hålla längre och även vara underhållsfritt på många år. Ett blått hus med vita knutar? Varför inte välja blå pannor, det kommer att bli vackrare än du tror. Kolla hos byggvaruhuset de hjälper dig, eller via många sajter och webb shoppar på internet.