Billiga takpannor

När det är dags att renovera i sitt hem så vet alla att det kostar mycket pengar, och det kan vara många olika saker som måste repareras på samma gång. Allra helst om du har köpt ett äldre hus som kräver nya elledningar, tapetseringar och ett nytt kök som exempel. Taket är en av den viktigaste delen på ett hus, och troligen så måste även det bytas ut och då pratar vi om takpannor.
Takpannor finns i olika varianter och de mest vanligaste är tegel och betongpannor, och även plåt används i vissa fall. Du kan även spara in pengar genom att göra jobbet själv om du kan istället för att anlita en dyr byggfirma. Hur som helst så måste du välja vilken typ av takpannor som du vill byta till. Idag så finns det även pannor i olika härliga färger som grå, gul, grön och rött som exempel så du kan ge ditt hus en helt ny look med bara takpannorna. När man väljer så finns det billiga takpannor som är mestadels då obehandlade och är gjorda av betong. Tegelpannor är ungefär dubbelt så dyra, men de kommer troligen att hålla längre.

Många som bygger nya hus idag använder sig av betongpannor eftersom de ger ett modernare utseende än tegelpannor som påminner mer om äldre hus. Betongpannor är tyngre än tegelpannor men också mer hållbara, men den stora nackdelen med billiga takpannor som är gjorda av betong är att de är obehandlade och efter något år så kommer mossan att växa runt över ditt tak. Det går förstås att förhindra med att man rengör takpannorna vartannat år för att hålla dem fräscha. Idag så kan man köpa ytbehandlade takpannor som då har ett glatt lager över sig och gör att saker som snö och löv, kvistar med mera inte fastnar så lätt, men priset är då självklart mycket högre.

Billiga takpannor är ingen nackdel i sig och du kan även välja tegel som är obehandlat, men de kostar mer än betong som sagt. Fördelen här är att du inte behöver underhålla dem lika mycket och de kommer även att hålla längre enligt olika tester som vi har hittat på internet. Många gillar tegel eftersom de åldras med huset så att säga och ger det rätta intrycket av huset precis som det skall vara. Kanske det inte passar att lägga moderna betongpannor på ett gammalt hus? En annan sak att tänka på om man vill modernisera sitt gamla hus är att betongtakpannor väger mer än tegel, och om huset har ett platt tak så kommer det bli mycket tyngre, allra helst när det faller blötsnö. Så då gäller det att skotta på taket. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna av billiga takpannor men valet är mer en smaksak och beroende på vad du vill göra med ditt hus.