Byta takpannor

Nu är det dags att byta takpannor på huset, och visst kräver det planering. Eftersom det finns olika typer av takpannor att välja mellan så är kostnaden olika, samt hållbarheten mellan de olika materialen. Om du har ett äldre hus så har du säkert tegelpannor på ditt hus, och på ett nyare hus så kanske det är betong. Idag så är tegelpannor dyrare än betong och därför så väljs betong oftare än tegel. Det finns även många olika färger att välja mellan som grå, blå, grön röd och även gula.
Det billigaste sättet att byta takpannor är att köpa betongtakpannor som är obehandlade, och väljer du tegel så kostar de ungefär dubbelt så mycket. Fördelen med tegel är att det passar bäst på äldre hus eftersom många gillar den sköna röda färgen som tynar med tiden och andra saker som mossa växer inte lika bra på tegel. På obehandlade takpannor av betong så kommer du at behöva rengöra pannorna oftare för att mossan älskar teglet.

Men lägg gärna till lite extra pengar och köp ytbehandlade takpannor istället, vilket gör att ytan på taket blir skinande och håller borta mossa och andra saker lättare som löv, kvistar och även snö glider lättare av taket. Avsätt hellre tid på din semester och gör jobbet själv om du kan om köp ytbehandlade takpannor eller glaserade takpannor. Kontaktar du en byggfirma så visst kommer det att kosta en rejäl slant, och är du under sträng budget så gör det själv för att det är inte så svårt som du tror. Det finns även många olika guider på internet om hur du gör, och även byggmarknader brukar ha manualer om vad du skall tänka på och hur du gör. Men gör det inte själv, utan ta hjälp av en i familjen, släkting eller vän.

Om man har tummen mitt i handen och inte kan göra det själv så ta in anbud från olika firmor på din ort innan du bestämmer dig, för att priset kan skilja sig rejält mellan firmorna. Du kan också spara pengar genom att du själv köper materialet, och låter byggfirman göra jobbet och på detta sätt kan du köpa dina ytbehandlade takpannor och få de till ett bättre pris. Fråga också kostnaden för materialet hos byggaren, och vad noga med att påpeka att du själv köper materialet om du väljer det.

Till sist så önskar vi dig lycka till och följ dessa råd och du kommer att tjäna in pengar, och även få det tak som du vill ha. Kolla redan nu på internet om guider och du kommer att se att det inte är så svårt som du trodde. Vad kan inte vara bättre än att ge huset ett nytt värde samt att du kommer att känna dig väldigt tillfreds efteråt.