Glaserade takpannor

Att välja rätt taktegel för sitt gamla eller nya hus är inte det lättaste många gånger, och du kan behöva mer information om fördelar och nackdelar, samt även prisskillnader mellan de olika varianterna. Du hittar alla typer av taktegel ute i byggvaruhusen och även hos dem som säljer via internet. Idag så är inte taktegel bara i tegelrött utan finns även i andra roliga färger som grönt, rött och även gult med flera.
Den billigaste varianten av taktegel är den obehandlade och är den mest vanliga typen på grund av sitt pris och långa hållbarhet. Sen finns det taktegel som är ytbehandlade för att ge en extra stark yta som skyddar mot slag och även väder. En vanlig tegelpanna som är obehandlad kommer att missfärgas naturligt om några år och många gillar att teglet åldras med huset. Man kan säga att efter ca 7 år så har det även börjat växt lite mossa på teglet, men inte så mycket som det kan göra på obehandlade betongpannor. Att köpa ytbehandlade taktegel skyddar dina pannor upp till 15 år utan någon som helst underhåll, samt smuts och mossa med mera får inte lika lätt fäste på pannorna.

Andra fördelar är att snö och is rinner av lättare på taket, men tänk bara på om du har ett snävt lutande tak att vara försiktig när det töar ute så att ingen gör sig illa. Det finns olika typer av ytbehandlingar och den dyraste och även den bästa varianten är glaserat taktegel eftersom hållbarheten är under en lång tid, och helt underhållsfria. De är också starkare mot slag och väderomslag, vilket gör att det kommer att se nyare ut under en längre tid än en obehandlad tegelplatta kommer att göra.

Det går också att kombinera de två varianterna, till exempel om taket är brant och är svårt att lägga upptill, så kan man lägga glaserat taktegel där och nedtill så lägger man vanligt obehandlat tegel för att spara in pengar om man har en snäv budget. Självklart så spar du in en massa pengar om du kan göra jobbet själv, och tar hjälp av någon du känner. Denna variant att kombinera 2 olika typer är inget att rekommendera, men det är fullt möjligt. Det bästa är så klart att lägga samma typ över hela huset eftersom det kan se lite konstigt ut eftersom nyanserna kan skilja sig.

Det bästa med allt är att du kan välja efter plånbok när du väljer taktegel, och gör du jobbet själv så kan du kanske köpa det glaserade som kommer att hålla taket fräscht och snyggt under en längre tid utan huvudvärk. Många tillverkare lämnar även garantier på glaserat taktegel och garanterar hur länge de skall hålla. Då känner du även en trygghet att du har gjort det rätta valet. Gör det själv guider finns på nätet och i byggvaruhusen så det är bara att börja läsa på innan det är dags.

Som bekant så används betong och tegel mest i Sverige, och att byta samt underhålla taket är inget man vill göra ofta eftersom det är jobbigt, allra helst om man har ett hus med ett tak som är högt eller dåligt vinklat för att klättra på. Glaserade takpannor finns också i olika färger och är även mer hållbara på grund av ytbehandlingen som gör takpannorna mer resistent mot missfärgningar och även andra saker som mossa med mera, vilket är ett större problem på just betong där mossan stortrivs och kräver underhåll helst varje år genom tvättning och borstning.

Glaserade takpannor är det bästa valet, men det finns även andra ytbehandlingar att välja mellan som inte är lika dyra som just glaserade. Vanliga ytbehandlade takpannor finns i många roliga färger som svart, grå, tegelröd, brun, grön, blå, vinröd & gul. Än vilken typ av behandlade takpannor som man väljer så kommer ytan varan glänsande vilket gör att smuts, grenar, kvistar och även snö kommer lättare att glida av taket. Man kan också kombinera om man vill genom att placera glaserade takpannor högst upp på taket och där det är lättare att komma åt att placera obehandlade. På detta sätt så kan man spara pengar, men det är bäst att lägga så klart på hela taket, se det som en variant som går att genomföra.

Alla vill att sina takpannor skall hålla länge och vara fri från mossan, och du kan räkna med att få mossa på obehandlade pannor efter c:a 7år, och glaserade efter c:a 15 år, men genom att rengöra pannorna efter några år så håller du mossan borta. Tänk på om taket är med glaserade takpannor att snö och is kommer att glida av mycket lättare, så se till att ingen skadar sig allra helst vid snösmältning. Det är fler fördelar än nackdelar med glaserat och det är också att de är högblanka samt att de tål mer stötar och även slag, vilket gör dem mindre ömtåliga.

Du har säkert förstått skillnaden och har du budgeten till att köpa glaserade takpannor så visst skall du göra det, ditt hustak kommer att se vackrare ut under en längre tid och kommer även att vara mer hållbart. Det bästa av allt är alla härliga färger som du kan välja mellan, och varför inte sticka ut från mängden och ge ditt hus ett tak i härligt grått, blått eller grönt, och var inte orolig färgerna är neutrala.