Måla takpannor

Ditt tak åldras med huset, och det är inte så konstigt då det är en viktig del som är utsatt för det mesta som regn, snö och is samt väderomslag. Detta gör att dina takpannor åldras och till slut kommer att spricka och blir sköra. Det finns olika sätt att underhålla sitt tak och vad som är bäst går isär mellan olika aktörer.
De flesta takläggare rekommenderar att man tvättar sina takpannor med högtryckstvätt, men det kan även förstöra dem för att de inte klarar trycket. Tanken är att man skall få bort mossan och göra plattorna som nya sen så skall man måla takpannor. Men om vi tittar hur en firma jobbar som gör dessa typer av jobb så använder de sig av högtrycksspolning för att ta bort skräp och mossa, efter taket har torkat så impregnerar man takpannorna, och efter drygt en vecka så målar man takpannorna.

Skall du göra jobbet själv så kan du använda en vattenslang och borste som är även mer skonsamt för takpannorna. Sen så skall de behandlas och därefter målas. Problemet är om du gör jobbet själv är att om du inte gör det rätt så kommer färgen att flagna och du kommer att behöva börja om från början igen. Det är betydligt mer ekonomiskt att anlita en byggfirma som tvättar dina takpannor istället för att lägga nya och det kan därför vara bra att lämna över jobbet till en expert som även kan lämna garanti på sitt arbete så att du kan klaga om jobbet inte håller sitt löfte.

Att måla takpannor gör att du förlänger livet på dem med många år och när vi tittar hos firmor så säger dem att livslängden förlängs med 18år och vanligtvis så ligger garantin på 10år. Det är svårt att rekommendera vad du skall göra, men har du tid så börja själv med en gammal takpanna och tvätta och måla den och se hur resultatet blir om du kan vänta. Lyckas du så är det bara att köra på, och misslyckas du så anlita en firma istället. Det som gör att man misslyckas många gånger är att man använder sig av fel typer av kemikalier och även färger. Enligt experter så skall man absolut inte använda sig av oljefärger, då kommer det att flagna garanterat.

Visst är det en variant att måla sina takpannor, men frågan är om det är lönsamt i längden, och har man inte så mycket pengar så är det bättre att köpa nya betongpannor som är obehandlade och lägga taket själv, då blir det billigare i längden. För vad kommer att hända med behandlingen när det har gått några år, låt oss säga 10 år. Då kanske du måste börja om igen, och då blir det mer ekonomiskt i det långa loppet att köpa nya takpannor istället.