Takpannor av tegel

För dig som går i funderingar att byta takpannor eller skall lägga de på ett nytt hus, så är det svårt att välja vilken variant som man skall välja. Vi säger att du har redan ett hus med gamla tegeltakpannor, då kan man faktiskt rengöra dom om man vill och även byta ut de som är trasiga. Många tycker också att tegeltakpannor blir vackrare med åren, och det kan stämma på äldre hus. Det finns även andra fördelar med tegel och det är att det är helt miljövänligt samt att det håller under väldigt många år. Andra fördelar mot till exempel betongpannor är att missfärgningar och även mossa inte växer så lätt på takpannor av tegel.
I en annan synpunkt som ”looken” på huset så tycker många att betong pannorna är snyggare än tegel. Kanske det passar bättre på ett nyare hus med ny design och tegeltakpannor passar bäst på äldre hus och nya hus med gamma design. Det är helt upp till dig vilken typ ni väljer och valet är helt klart individuellt. Priset är självklart också viktigt, och jämför man tegel mot betong så är tegelpannorna nästan dubbelt så dyra än tegelpannorna, men enligt många olika tester så håller tegel mycket längre och kan även tvättas av lättare och återanvändas. Betong är svårare att tvätta och mossa med mera växer lätt på dess yta.

Det finns fortfarande myter om att taktegel är något som är gammalt och dåligt, men visst är det inte så. Utan det var tillverkningen av dessa takpannor som hade en brist i sin kvalité och därför så kan man se missfärgningar på äldre hus. I regel så är en bra tillverkad tegelpanna helt underhållsfri och kommer att hålla under många år. Man kan nästan säga att tegeltakpannor köper man endast en gång och kommer att hålla upp till 50 år.

Precis som med allting annat så går även dessa meningar isär av olika människor, men det är väl det som är skönheten med att det finns val för alla. Precis som med betong som visst är snyggare och även tyngre än tegel. Om du lägger betongpannor eftersom du tycker att det är snyggare så borsta av teglet på sommaren för att behålla dess fina nyans. Du kanske tycker att det är förvirrande men om du går till olika typer av byggsäljare så kommer en de att säga tegel och andra betong och berätta varför det är så, alltså helt individuellt. Det vi inte har tagit upp här är plåt men det känns inte relevant eftersom vi skall jämföra tegelpannor med ett liknande material. Men den möjligheten finns också för dig som skall lägga ett nytt tak på ditt hus. Till slut så önskar jag dig lycka till, och välj vad som känns bäst för dig, kanske betong för att det är snyggare men kräver mer underhåll, valet är ditt!