Takpannor priser

Du och din familj har säkert tittat på olika varianter av takpannor som ni skall använda till garaget, huset eller tillexempel sommarstugan. Oavsett vilken variant som ni har bestämt er för så har ni säkert också tittat på priserna för de olika pannorna och de mest populära i Sverige är betong och tegel.
Vanligtvis så säljs pannorna styckevis eller per kvm, det finns även idag många olika färger att välja mellan men de vanligaste är svart och röd. Om vi börjar med betong så kostar ungefär en vanlig takpanna runt 8 kronor per styck, och jämför man det med en som är tillverkad i tegel så kostar den runt 15 kronor styck. Då är denna standard röda och den mest vanligaste varianten. Tittar man sen på exempelvis en svart takpanna i svart som även är behandlad med ett glänsande ytskikt så kostar en sådan panna runt 21 kronor styck. Det finns självklart även exklusiva typer att välja mellan av olika tillverkare som gråa takpannor som kostar upp emot 113 kronor per kvm och är även obehandlade vilket medför större underhåll för att hålla saker som mossa borta.

Om priset inte spelar så stor roll så kan ett nytt tak kosta nästan hur mycket som helst, men det är upp till dig hur exklusivt det skall vara. Skillnaderna är också stor mellan om du anlitar en byggfirma till att göra jobbet åt dig eller om du gör jobbet själv när vi tittar på takpannor priser. En byggfirma kan även ibland plussa på några procent även på materialet så därför är det bra om du köper det själv om du inte kan eller vill göra jobbet själv. Det är inte bara den vanliga takpannan som vanligtvis är ”dubbel” som vi måste köpa när vi tittar på takpannor priser. Utan vi behöver och exempelvis nockpanna med mera, och alla dessa mindre pannor, samt alla tillbehör som du behöver är dyrare än den vanliga takpannan. Tillexempel så kostar en vanlig röd enkel takpanna runt 12 kronor styck, och en svart nockpanna runt 40 kronor styck.

Som regel så är tegel dyrare än betong, men håller i regel längre. Tegel har minskat lite i popularitet på grund av sin gamla look, men det finns flera färger att välja på idag. Betong anses vara det moderna valet och väljs mest av de som bygger sina nya hus. Tegel används flitigast idag på äldre hus, och är det bra kvalité så håller tegel mycket längre och är nästan helt underhållsfritt. Välj utifrån plånboken eller design och välj det som känns bäst, och bor du i ett snörikt område så rådgör gärna med ett proffs om du skall tillexempel byta från tegel till betong tak då de väger mera. Än vad du väljer så kommer ditt hus att kännas helt nytt, och är skyddat för många år framöver.